avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Adunari Generale neconvocate de 3 ani
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Adunari Generale neconvocate de 3 ani

E normal ca la o Asociatie de Proprietari sa fie aceasta situatie: Adunari Generale neconvocate de 3 ani, Presedinte interimar tot de atunci (neales statutar), fara Administrator de 1 an, cenzor in functie, cu toate ca e bolnav de Altzheimer, fiind trecut prezent la sedinte, cu toate ca familia lui ne-a zis ca nu mai lucreaza pentru ei de 2 ani, pentru ca a observat o lucrare fictiva (sunt vecin cu el si am aflat totul de la rudele dansului) !
Ce se poate face, pentru ca nici Primaria nu vrea sa actioneze hotarat, au procese multe, unul l-au pierdut pentru constructia unui nou sediu intr-un gang care era drum public (si fara a se convoca legal o Adunare Generala cu toti proprietarii pentru avizare), acum urmeaza altul pentru semnaturi false (CNP-uri si semnaturi identice pentru a motiva constructia cladirii).
Unde mai pui ca e cea mai scumpa Asociatie din oras (ca plata pentru utilitati si salarii - contabila are 1400 lei net, brut, 2000 lei !), formata din 9 blocuri, 27 scari, 460 proprietari (o suprafata imensa), cu penalizari puse discriminatoriu, cu lucrari de reparatii fictive (de vreun an, de cand a plecat vechiul Administrator, s-au mai calmat), etc.
Nu stim incotro sa ne mai indreptam, ca se pare ca nici justitia nu prea ii acuza, cu toate ca actele sunt clare (au gasit o chichita cu pierderea dreptului procesual pentru a nu demola acea cladire ilegala).
Cel mai recent răspuns: 280366 , utilizator 11:45, 20 Aprilie 2013
Aspectele precizate de dvs sunt intemeiate
Daca nu exista administrator de imobil cine desfasoara responsabilitatile acestuia?
Daca nu a fost convocata AG cine a dispus retribuirea personalului la valorile precizate de dvs ?
Avand in vedere demersurile desfasurate catre autoritati-dar fara rezultatul scontat de dvs,va ramane varinata ca la nivelul condominiului sa convocati adunare generala,in care sa comunicati concret si detaliat situatia cu care se confrunta asociatia dvs
Pentru a preintampina situatii neplacute in relatiile cu furnizorii de servicii se impune sa verificati situatia platilor catre acestia
Totodata avand in vedere neconvocarea de adunare generala -respectiv nedescarcarea de gestiune,inexistenta buget venituri-che;tuieli,coroborat cu afectiunea precizata la nivelul persoanei care ocupa responsabilitatea de cenzor in cadrul asociatiei de proprietari ,prioritar se impune sa alegeti reprezentanti competenti ai asociatiei de proprietari care sa cunoasca normele in domeniu,sa le respecte si sa le aplice unitar
Succes !
Apropo, e normal ca si contabila sa conduca, sa taie si sa spanzure, ea ramanand de vreo 10 ani angajata, ceilalti parasind corabia ? Am spus, ea are 1400 lei net salariu, Presedintele si Administratorul, 600 lei net.
Odata ce avem un presedinte interimar de 3 ani, mai e legala aceasta Asociatie ? In ce calitate semneaza acte oficiale daca inca nu e ales ?
Pentru clarificare, urmariti si postarile de aici: www.avocatnet.ro/content/for...
Se pare ca aici e stat in stat, atatea ilegalitati, ca nu stim daca ar mai avea dreptul sa functioneze o Asociatie de acest fel !
Ultima modificare: Joi, 11 Octombrie 2012
280366, utilizator
Puteti convoca o adunare generala extraordinara in care sa clarificati toate situatia. Trebuie sa aveti acordul 20% dintre membrii asociatiei, conform Legea 230 din 2007:



ART. 23

[...]

(4) Pentru situatii speciale sau de maxima urgenta, adunarile generale extraordinare ale asociatiei pot fi convocate oricând de catre comitetul executiv sau de catre cel putin 20% din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.
(5) Proprietarii trebuie anuntati, prin afisare la loc vizibil sau pe baza de tabel nominal convocator, asupra oricarei adunari generale a asociatiei de proprietari, cu cel putin 7 zile înainte de data stabilita, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunarii generale. Ordinea de zi anuntata se poate completa prin hotarâre a adunarii generale.



Tot conform Legii 230 din 2007:



ART. 24
(1) Adunarea generala poate adopta hotarâri, daca majoritatea proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari (jumatate plus unu) sunt prezenti personal sau prin reprezentant legal.
(2) Daca la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumatate plus unu, adunarea generala va fi suspendata si reconvocata în termen de maximum 10 zile de la data primei convocari.
(3) La adunarea generala reconvocata, daca exista dovada ca toti membrii asociatiei de proprietari au fost convocati, hotarârile pot fi adoptate, indiferent de numarul membrilor prezenti, prin votul majoritatii acestora.
(4) Hotarârile adunarii generale a asociatiei de proprietari sunt obligatorii si pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenti la adunarea generala, precum si pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari.



In aceasta adunare se poate alege sau schimba presedintele, comitetul executiv si comisia de cenzori, se poate numi sau schimba administratorul etc.

Deci, daca vreti sa va implicati cu adevarat ca sa schimbati ce nu merge bine in asociatia dvs., legea va este aliat.


Ultima modificare: Vineri, 12 Octombrie 2012
Iulian MANEA, Contabil
Am mai spus-o, vreau sa excludem, cel putin teoretic, temporar, convocarea unei Adunari Generale extraordinare, pentru ca e extrem de greu sa faci aproape 100 proprietari, aproape toti pensionari, sau altii cu apartamente inchiriate.
La fel, nu e valabil sfatul precum ca <<< sa va implicati cu adevarat ca sa schimbati ce nu merge bine >>> sau sa activez in Comitetul Executiv, odata ce ma lupt cu ei de cativa ani, doar n-or sa ma primeasca cu bratele deschise.
Eu vreau sa stiu ce putem face legal (exceptand si vizitele la Primarie, cu biroul aproape inexistent care ar trebui sa actioneze urgent la plangerile noastre) pentru a functiona aceasta Asociatie cat de cat legal.
Daca s-au pus penalizarile la restante, si nu s-a facut o Adunare Generala de 3 ani, ar mai avea dreptul sa le aplice ? Eu zic ca s-ar putea ataca perceperea acestor penalizari in instanta, conform carei legi se iau, daca prin Ad. Gen. nu s-a facut ?
(EDITAT - Va rog sa nu mai scriti cu litere mari)
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Octombrie 2012
Adriantot, moderator
Vi s-a mai raspuns, conform legii nu AG stabileste penalizarile, ci Comitetul Executiv in limita pragului maxim stabilit de lege.

Daca spuneti ca nu se poate convoca AG de membrii, oare nu se poate de catre Comitetul Executiv?
Daca nici asa, si spuneti ca nu se poate apela la primarie, va ramane doar solutia finala de dare in judecata a presedintelui sau a membrilor comitetului pentru prejudicii aduse membrilor asociatiei.
Instanta va decide, conform legii, sanctiunile contraventionale si daca e cazul infractiunile comise.

Alte discuții în legătură

Adunare generalã reconvocatã, statutarã (legalã) sau nu ? invitații sunt acceptați sau nu ? 280366 280366 În sfârșit, mare minune ! După multe sesizări și plângeri către primărie, cei de acolo au trimis o somație către A.P. 71, în care ... (vezi toată discuția)
Proces-verbal al adunării generale al unei asociatii afisat la avizier dupa 3 luni, nedatat ! zxc1 zxc1 Procesul-Verbal al Adunării Generale al Asociatiei noastre s-a afisat la Avizier, în sfarsit, după 3 luni, dar nedatat. Problema e ca deja au aplicat ... (vezi toată discuția)
Unde şi cum se poate contesta o adunare generală re-convocată dintr-o asociaţie de proprietari ? asd1 asd1 Unde şi cum se poate contesta o Adunare Generală re-convocată dintr-o asociaţie de proprietari, datorită faptului că nu s-au respectat legile ... (vezi toată discuția)